KOSZYK JEST
PUSTY

[Przepis] Maślane ciasteczka na walentynki

lut02
Maślane ciasteczka na walentynki

[Przepis] Maślane ciasteczka na walentynki

Przez żołądek do serca… kto z nas nie zna tej jakże praktycznej i smakowitej sentencji ? Już wkrótce walentynki – święto zakochanych – dlatego warto przypomnieć sobie te mądre słowa. Dzisiaj chcielibyśmy zaproponować Ci przepis na niesamowicie kruche ciasteczka maślane dla Twojej ukochanej osoby na walentynki.



Maślane oczy… czyli najważniejsze jest masło

 

Kluczem do sukcesu jest użycie masła – unikamy zdecydowanie margaryny, by nie stracić niepowtarzalnego smaku naszych wypieków. Dodanie dobrej jakości masła zagwarantuje maślany aromat i upragniony smak naszych ciasteczek. Kolejną ważną rzeczą jest użycie mąki krupczatki, która nada naszym ciasteczkom odpowiedniej kruchości. Całość przygotowania ciasteczek nie zajmuje zbyt dużo czasu, jednak ciasto musi się wcześniej schłodzić w lodówce przez ok. 2-3 godziny.

 


Składniki na ciasto:

(ok. 35 sztuk)

· 450 g mąki krupczatki

· 250 g masła (masło powinno być zimne)

· 1 żółtko

· 2 łyżki śmietany 12%

· 75 g cukru pudru

· 2 łyżeczki cukru waniliowego

Akcesoria kuchenne przydane do przygotowanie ciasteczek:

· Przesiewacz do mąki ZENKER

· Stolnica silikonowa ZENKER

· Pisak dekorator do ciasta ZENKER

· Minutnik babeczka FACKELMANN

· Foremki do wykrawania ciastek 5 szt. ZENKER

· Drewniany wałek do ciasta 23 x 6 cm FACKELMANN

· Rozdzielacz do jajek FACKELMANN

Przygotowanie:

Składniki takie jak żółtka, śmietana i masło wyjmujemy z lodówki (powinny być schłodzone).

[Przepis] Maślane ciasteczka na walentynki

Mąkę krupczatkę wysypujemy na stolnicę formując kopiec. W środku kopca robimy wgłębienie i dodajemy żółtko, cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietanę. W kolejnym kroku dodajemy posiekane zimne masło. Całość zagniatamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę.

[Przepis] Maślane ciasteczka na walentynki

Następnie z zagniecionego ciasta formujemy kulę. Całość owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2- 3 godziny.

Gdy ciasto będzie schłodzone wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm na silikonowej stolnicy. Następnie wykrawamy wzory foremkami do ciastek.

Wykrojone ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 200° C przez 10-12 minut. Gdy ciasteczka się lekko zarumienią, wyjmujemy je z piernika. Po ostudzeniu ciasteczek możemy je ozdobić pisakiem do lukru lub od razu podać.

 

Smacznego ! :)

lut  02
Darmowe sklepy internetoweOprogramowanie sklepu internetowego